Uppdragen - hur går det till?

Då vi arbetar med människor är inget uppdrag det andra likt. Vi skräddarsyr och individanpassar vård- och placeringsbehoven efter diskussion med Socialtjänsten, vår uppdragsgivare, utifrån deras behovssituation. Ibland kanske vi tackar nej till förfrågningar om vi inte anser oss ha rätt kompetensprofil eller matchar uppdragets karaktär.

Utredningsansvaret för familjehemmet

För att föreslå och presentera lämpliga familje- och jourhem till socialnämnderna gör vi på Parcer en fördjupad familjehemspresentation utifrån de krav som vi vet att Socialnämndens utredningar ställer. Därefter är det socialnämnden som, enligt lag, har det yttersta utredningsansvaret.

Därför kan ett beslut om placering aldrig fattas endast utifrån den bedömning som en konsulentverksamhet likt Parcers gör. Socialnämnden måste alltid utreda själva, men de kan ta del och använda sig av konsulentverksamhetens utredning, som underlag i sin bedömning av familjehemmet.

Registerutdrag och livssituation

I utredningen görs en noggrann bedömning av livssituationen i hemmet. Förmågan till omsorg utreds liksom båda föräldrarnas inställning till uppdraget. Viktigt att tillägga är, att även ensamstående personer kan bli familjehem.

Vid utredningen inhämtas en rad obligatorisk information från register, såsom polisens belastningsregister, register från socialtjänsten, register från kronofogdemyndigheten samt från Försäkringskassan. Det tilltänkta hemmet, samt miljön som barnet eller den unge kan komma att placeras i, måste vara tryggt, kärleksfullt och säkert. När utredningen är klar kommer en väntan på att bli matchad med ett barn, en ungdom eller vuxen som passar in.

Läs mer om att bli familjehem på Socialstyrelsen eller kika in under våra vanlig frågor https://parcer.se/vanliga-fragor


Parcer åtar sig uppdrag som:

✓  Föräldrar med missbruk – Föräldrar som vill vårdas för sitt missbruk kan ibland bedömas kunna bo tillsammans med barnet/barnen i ett familjehem. Familjehemmet agerar då trygghet och skydd för barnet och föräldern kan genomföra sin dagbehandling för missbruket, samt ges parallellt stöd i föräldrarollen. Separation mellan barn och förälder kan härmed undvikas.

✓  Normbrytande beteenden barn/unga  – Ibland hamnar barn och ungdomar snett utan att det finns någon grundläggande störning i hemsituationen. En familjehemsplacering syftar då till att bryta ohälsosamma och farliga beteenden till förmån för utveckling mot en mer hälsosam och normaliserad livsstil hos individen.

✓  Relationsstörningar och konflikter i hemmet – Ibland hamnar föräldrar och barn på ständig kollisionskurs med varandra utöver det normala. En familjehemsplacering i dessa fall syftar till att bryta mönster och för att på sikt skapa, bygga och utveckla mer hälsosamma relationer och sätt att kommunicera med varandra i ursprungshemmet.

Unga vuxna/vuxna –  Uppdragen omfattar unga vuxna samt vuxnas eftervård, exempelvis vid missbruksproblematik, för våld och skydd i nära relationer samt för individer med olika typer av psykosociala problem. Insatserna riktar sig även för utslussning från institutionsvård.
Parcer agerar här en slags förlängningens arm ut mot samhället där arbetet med individens beteenden och färdigheter fördjupas. Slutmålet är att få till en mer stabil och hållbar livsförändring.