Vanliga frågor

Har du funderat på att bli familjehem men har frågor? För oss är det ett gott tecken på att du är seriös i ditt intresse och vill veta mer. Kontakta oss på Parcer redan idag eller kolla in några av de vanligaste frågorna här in under. Du och ditt hem behövs. Förhoppningsvis blir du vårt nästa Parcerhem, vår nästa Parcerstjärna.

Finns det någon åldersgräns för att bli familjehem?
Svar:
 Nej, det finns ingen absolut åldersgräns, men det vanliga är att våra familjehemsföräldrar är mellan 30 och 60 år. Placeringens längd och barnets ålder är faktorer som också påverkar. För yngre barn bör man rent åldersmässigt kunna vara barnets föräldrar.

Kan man bli familjehem om man är ensamstående?
Svar:
 Ja, det är möjligt. Familjehem väljs utifrån barnets behov och familjehemmets resurser.

Kan man bli familjehem om man arbetar heltid?
Svar:
 Parcer Behandlingsfamiljer har uppdrag som många gånger kräver att en person är hemma på heltid. Men, med tiden om behoven förändras, kan uppdraget förändras så att en vuxen eventuellt inte behöver vara hemma på heltid. Är man två i en familj kan man också dela på uppdraget att finnas tillgänglig på heltid.

Behöver man ha ett eget rum till barnet som kommer till familjen?
Svar:
 Ja, det ska finnas en eget rum för den som blir placerad.

Vilken ersättning kan ett familjehem få?
Svar:
 Alla familjehem ersätts ekonomiskt i sitt uppdrag som familjehem. Ersättningen består av två delar. Den ena delen är en arvodesdel som är skattepliktig. Arvodets storlek bestäms av hur krävande uppdraget är och kan både sänkas och höjas under en placering. Den andra delen är en omkostnadsdel som inte är skattepliktig. Omkostnadsdelen ska täcka de utgifter familjehemmet har för barnet. 

Måste man bo i samma kommun som barnet?
Svar:
 Nej, det behöver man inte. Parcer Behandlingsfamiljer har familjehem runt om i Sverige då uppdragen kommer från olika kommuner och behoven ser olika ut. Ofta söker dock kommuner familjer inom cirka två timmars bilresa till aktuellt socialkontoret. Detta för att underlätta kontakten mellan barnet, berörd socialtjänst och familjehemmet. Men också för att underlätta för barnet att kunna ha fortsatt kontakt med sitt befintliga nätverk, såsom föräldrar, släkt och vänner. I andra fall kan det dock handla om längre avstånd.

Hur går utredningen till och hur lång är den?
Svar:
 Processen att bli familjehem kan se väldigt olika ut. En första kontakt tas ofta per telefon för att informera om vad det innebär att vara familjehem. Även några inledande första frågor ställs.

Därefter sker flera olika träffar och hembesök för intervjuer och ett antal formulär fylls i som underlag. Under hela processen görs bedömning om hemmet kan vara lämpligt som familjehem. Olika registerutdrag tas fram som ligger till grund för bedömning, såsom Misstanke- och belastningsregistret, Socialregistret, Försäkringskassan och Kronofogden. Därefter kommer en väntan på att bli matchad med ett barn, en ungdom eller vuxen. 

För att kunna föreslå och presentera lämpliga familje- och jourhem till socialnämnderna, gör Parcer Behandlingsfamiljer en fördjupad familjehemspresentation utifrån de krav som vi vet att Socialnämndens utredningar ställer.

Viktigt att betona här är att, det enligt lag är socialnämnden som har utredningsansvaret. Därför kan beslut om placering aldrig fattas endast utifrån den bedömning som en konsulentverksamhet likt Parcers. Socialnämnden kan dock ta ta del och använda sig av konsulentverksamhetens utredning som underlag.

Kan man påverka vilket barn som kommer till ens familj?
Svar:
 Ja, som familjehem kan ni uppge önskemål om exempelvis ålder och kön, samt vilket barn som skulle fungera bäst ihop med familjen i övrigt. Det är sedan samstämmigheten mellan barnets behov och familjehemmets resurser och önskemål, som tillsammans styr vilket barn som eventuellt kommer placeras hos er.

Behöver man någon speciell utbildning för att bli familjehem?
Svar:
 Det krävs inte att man har någon speciell utbildning eller något visst yrke för att man ska bli godkänd som familjehem. Tyngden ligger på att du är en stabil person, som lever ett lugnt och tryggt liv där ett barn kan erbjudas en bra tillvaro med god omsorg. Parcer Behandlingsfamiljer ser det dock som positivt om du har en utbildningsbakgrund och/eller har erfarenhet inom socialarbete, pedagogisk, omsorg eller psykologi. 

Svar: Innan eller i samband med att du tar emot ett barn, har Parcer Behandlingsfamiljer som krav att våra nya familjehemsföräldrar ska delta i utbildningen: ”Ett hem att växa i”. Utbildningen som omfattar cirka 24 timmar, syftar till att du ska få viktig kunskap om vad det innebär att vara familjehem.

Hur ser kontakten med socialtjänsten ut?
Svar:
 Socialtjänsten gör ofta flera hembesök per år för att träffa den placerade, familjehemmet samt följa upp hur vården går. Parcer Behandlingsfamiljer i sin tur har också kontinuerlig kontakt med familjehemmet under uppdragets gång. Vi ger stöd och handledning, individuellt och i grupp, samt finns tillgängliga dygnet runt via vår 24/7-service

Vem bestämmer över barnet när det bor i familjehem?
Svar:
 Den dagliga vården sköter familjehemmet om, men socialtjänsten har ett grundläggande ansvar. Viktiga beslut ska tas i det fyrdelade föräldraskapet; föräldrar, familjehem, socialtjänst och Parcer Behandlingsfamiljer.

Vet man hur länge barnet ska stanna i familjehemmet?
Svar:
 Nej, det är ytterst sällan som man från början vet säkert om ett barn kommer att stanna i sitt familjehem resten av sin uppväxt eller om det blir för en kort period. Då lagstiftningen säger att man alltid ska verka för en återförening mellan barnet och föräldrarna, ska man alltid sträva mot det målet. I vissa fall, där föräldrarnas brister beror på saker som är svåra att förändra och framtidsutsikten för återförening är låg, kan man redan från början säga att barnet sannolikt kommer att bli kvar i familjehemmet.

Kan familjehemmet få vårdnaden om barnet?
Svar:
 När ett barn har bott i sitt familjehem mer än tre år ska socialtjänsten enligt lag pröva möjligheten att överföra den juridiska vårdnaden till familjehemsföräldrarna, vilket stärker deras band till barnet och deras möjligheter att fatta beslut om skolgång etc. En vårdnadsöverflyttning innebär nästan alltid att barnet blir kvar i familjehemmet, men det är ändå inte likvärdigt med en adoption.

Ställ en fråga till Parcer


Din integritet är viktig för oss

Ingen information kommer att användas i marknadsföringssyfte eller användas av tredjepart. Informationen sparas internt på vår e-postserver. Läs om vår cookie- och integritetspolicy om du vill veta mer om hur vi behandlar användares uppgifter.