Vi har barnsoldater på våra gator

Gängkriminella – barndomsdrömmar om att bli polis

Peter Svensson, tidigare gängkriminell som kommer föreläsa på Parcermässan, gav sin syn på den eskalerande våldsvågen i Morgonsstudion förra veckan på SVT. På plats var även Rissa Seidou, områdespolis i Järva. Båda är överens om att en gräns gällande våldet är nådd. I inslaget citerades bland annat en anonym gängkriminell: "Om min familj ska vara i fara ska allas familjer vara i fara."

Peter Svensson före detta gängkriminell som idag hjälper andra att hoppa av

- Det tävlas om våldskapitalet. Vem är värst? Är det min mamma som ska bli skjuten eller är det motsatta gängets som ska bli skjuten? Det handlar om att rädda sig själv, säger Peter som själv varit gängkriminell och idag hjälper andra att hoppa av.

I studion refereras även till gängkriminella som fått svara på frågan om hur de kan rekrytera barn. Svaret är föga överraskande: ” De är ingen som tvingar dem. De väljer själva att kliva på.”

- Vi måste komma ihåg att barns hjärnor inte är fullt mentalt utvecklade. Kanske är de drogpåverkade eller faller offer för grupptryck utan att förstå konsekvenserna. Och vad är skillnaden när en gerillaledare i ett krigsdrabbat land utrustar barn med ett vapen jämfört när en gängledare i Sverige gör detsamma? Faktum är att vi har barnsoldater ute på våra gator i Sverige år 2023, säger Peter.

Rissa tillägger att det ofta kan börja rätt oskyldigt. Det handlar om att någon möter upp dig på vägen hem från skolan och ber dig göra något. Dagen efter så möts du upp igen och igen... Du blir en del av gänget utan att riktigt förstå vad du dragits in i.

På frågan om det går att få tillbaka våra unga menar Peter och Rissa att det finns hopp, men att det är ett komplext och ett långsiktigt arbete där alla måste hjälpas åt. Det går inte att skjuta över ansvaret på samhället längre.

- När jag träffar en klient för första gången frågar jag alltid vad han eller hon hade för drömyrke som barn. Listan toppas av polis följt av militär, fotbollsproffs och marinbiolog. Hittills har ingen haft gängkriminell som drömyrke, avslutar Peter Svensson.

Text: Agneta Wallner