BRIS rapporterar - Ungdomen är både offer och förövare
Den 4 mars gästade BRIS (Barnens Rätt i Samhället) Nyhetsmorgon och redogjorde för den alarmerande situationen för barn och ungdomar inom gängkriminaliteten i Sverige. Den senaste Barnrapporten visar att många barn som växer upp i socioekonomiskt utsatta områden ofta har svårt att se meningen med studier och istället lockas in på en destruktiv bana. De samtal som kommer in till BRIS vittnar om en stark känsla av stress och press bland barnen. "Man är både offer och förövare i samma ögonblick," säger Ellen Hedlund, kurator på BRIS.
Delta i vår kostnadsfria workshop i Hudiksvall den 27 mars. Läs mer här: https://fb.me/e/55CxgmFay
Klicka och läs Barnrapporten för 2025 här
Skrämmande citat från unga:
"Jag är dömd för mord och sitter på SiS. Mår skitdåligt över det och ångrar mig sjukt mycket. Känner bara varför ska jag leva fortfarande för jag förtjänar inte dö och jag tänker när jag kommer ut hur kommer saker bli då? Jag har inte känt känslor innan men nu har allt börjat komma ikapp mig."
"Jag vet inte hur jag ska säga det här men jag e med i ett gäng o e tjej. Alla i gänget är några killar o jag vågar inte säga emot för de brukar slå mig o ja vill hoppa av men vågar inte. Jag är rädd, jag vet inte vad dom här killarna e kapabla till o göra. De kan döda mig med ett skott liksom."
Källa: Nyhetsmorgon tisdagen den 4 mars och enligt uppgifter från BRIS
Bilden är en genrebild och används för gestaltning av uppgiven ungdom.
Hjärtskärande samtal till BRIS som dessa visar hur barn och unga inte bara är förövare, utan också djupt sårbara offer. De lever i en verklighet där hot om våld är ständigt närvarande, och där hoppet om en bättre framtid känns långt borta.
Unga utan framtidstro
Magnus Jägerskog, generalsekreterare på BRIS, betonade att de ojämna uppväxtvillkoren i politiskt eftersatta områden är en grogrund för kriminalitet. I dessa kommuner är det många som dessutom inte klarat grundskolan. Lägg därpå en medellivslängd som kan vara upp till 15 år kortare än i andra kommuner. Barn ser sig dömda på förhand:
"Varför ska jag utbilda mig? Det spelar ingen roll om jag pluggar. Jag skiter i det här. Jag väljer det här istället."
När framtidstron saknas blir kriminaliteten ett alternativ, en väg ut ur hopplösheten men också in i en destruktiv miljö där det är svårt att ta sig loss.
Magnus Jägerskog , Generalsekreterare Bris, pressbild från Bris hemsida
BRIS efterlyser långsiktiga insatser
BRIS betonar behovet av långsiktiga, blocköverskridande insatser. Jägerskog förespråkar långsiktiga insatser som löper över tio år för att förbättra uppväxtvillkoren för barn i utsatta områden.
Om regeringens förslag om att sänka straffåldern menar Jägerskog att all forskning visar motsatt effekt. Det vill säga att återfallsriskerna är stora. Forskning visar att detta snarare ökar risken för återfall i kriminalitet:
"Det som är viktigt här är att sätta sig ner och titta på vad vi verkligen har evidens för. Vad vet vi fungerar? Vad vet vi kan göra skillnad?"
Parcer-MST-konceptet, lever upp till flera av dessa evidensbaserade kriterier som BRIS eftersöker.
En operativ och effektiv behandling
För att skapa verklig förändring för barn och ungdomar i riskzonen behövs insatser som bygger på gedigen forskning och statistik. Multisystemisk terapi (MST) är en metod som utgår från evidensbaserad forskning och har visat sig vara effektiv i att hjälpa unga att bryta med kriminaliteten och skapa en tryggare framtid.
Arbetar du med barn och unga med normbrytande beteende? Vill vara med och vända den dystra utvecklingen? Anmäl dig till vårt kostnadsfria webbinarium den 27 mars. En gemensam satsning mellan Parcer Behandlingsfamiljer och MST-Sverige i syfte att stötta unga som hamnat fel.
📅 Läs mer och anmäl dig här: https://fb.me/e/55CxgmFay