Familjehem motverkar gängkriminalitet

Familjehemmets viktiga roll för att stävja gängkriminalitet

Med Parcermässan i antågande var det intressant att ta del av TV4:s inlägg häromdagen.
– I längden mår inte barn bra av att bo i en institutionaliserad miljö utan behöver en familjemiljö för att utvecklas i rätt riktning menade bl.a. Annika Öquist, enhetschef på Socialstyrelsen. I inlägget medverkade även f.d. polisen Martin Bengtsson idag familjehem och präst:

1. Familjehem, gynnsamt alternativ:
Inlägget belyste familjehemmets viktiga roll när det gäller att stävja ny- och återrekrytering av barn och unga till gängkriminalitet.

2. Evidensbaserad Forskning:
Annika Öqvist, belyste den evidens som visar att familjehem långsiktigt är ett betydligt bättre alternativ jämfört med institutionell vård. Barn behöver en trygg familjesituation inte mer personal.

3. Ungdomars utvecklingsstadier:
Då barn och ungdomar inte har ett fullt utvecklat konsekvenstänkande, är färdighets- och socialträning i ett familjesammanhang den bästa plattformen för mognad.

4. Proaktivt Arbete:
Martin Bengtsson anser att  samhället behöver agera betydligt mer proaktivt för stävja kriminaliteten hos unga. Ökade straff är bara en retroaktiv handling.

5. Transparens mellan myndigheter:
Martin Bengtsson tryckte på ökad transparens och förbättrad kommunikationen myndigheter emellan. Minskad administrativ belastning för familjehemmet ger mer tid till den placerade, något som gynnar behandlingsresultat och även samhälle.

Se hela inlägget på: https://www.tv4.se/artikel/2j4fbpIViYrzLXEWaixv2D/det-finns-goda-resultat-av-att-saetta-den-typen-av-barn-i-familjehem