NU RÄCKER DET - DET ÄR DAGS ATT AGERA!
Sverige står inför en eskalerande vålds- och kriminalitetsvåg som påminner om en krigszon. Varje dag möts vi av rapporter om sprängdåd och mord, där även oskyldiga människor drabbas. Jag har fått nog, sannolikt känner du detsamma. Det är dags att agera, och det är dags att göra det idag. Början på slutet stavas TILLSAMMANS. Det inkluderar dig och det inkluderar mig.
När vi planerade Parcermässan för ett år sedan hade vi temat klart. Det skulle handla om kriminalitet. Föga kunde vi ana att Sverige, ett år senare skulle befinna sig i en allvarligt eskalerande våldsutveckling som saknar motstycke i Europa. En utveckling där det pratas om undantagstillstånd och eventuellt stöd av militären.
Temat för mässan är ”tyvärr” mer relevant än någonsin och jag uppmanar alla att komma. Men som verksamhetsansvarig inom en sektor - med god insyn i hur många barn och unga som behöver byta miljö - kan vi inte invänta den 11 oktober. Det är dags för mig, och det är dags för dig att ta ansvar för det som händer på våra gator.
Det ansvaret börjar i hemmet och i föräldrarollen. Det är vi som lägger grunden, oavsett etnicitet, för våra barns moraliska kompass. Det är vi som ska rusta dem med kunskap och ge dem verktyg om vad som är rätt och vad som är fel. Det är ohållbart att skjuta över ansvaret för uppfostran och värdegrundsetablering på skola och samhälle. För ingen föds väl ändå kriminell?
Därmed inte sagt att det ändå kan gå fel trots trygga hemförhållanden och gott föräldraskap, för klimatet är tufft där ute och det är lätt att halka snett. Men i det stora hela är det hög tid att vända sig om över axeln och titta där vi står. Därför uppmanar jag dig, som likt mig är förälder, syskon, vän och arbetsgivare att börja ställa de obekväma frågorna redan idag.
Föräldrar och föräldraansvar: Drogkulturen florerar inte bara i storstäderna utan också i hög utsträckning i småstäder, och sannolikheten är tyvärr stor att partydroger även berör ditt barns liv. Ta den obekväma diskussionen och kräv ett drogtest vid minsta misstanke. Men stanna inte där, för även om ditt barn är ”ren”, kanske ditt barns kompisar använder droger. Visa civilkurage! Våga involvera föräldrar, lärare och eventuellt socialtjänst om så behövs.
Arbetsgivare: Allt fler testar positivt för droger på jobbet. Dubbelt så många män som kvinnor. Hur ser det ut på din arbetsplats? Har du koll på dina anställda? Tecken på missbruk kan vara beteendeförändringar, minskad prestationsförmåga och hög frånvaro. Kanske har du anställda vars barn är indragna i kriminalitet kopplat till droger. Tänk på att ditt stöd som arbetsgivare kan vara ovärderligt.
Droger - brukare och säljare: Sannolikt optimistiskt att tro att genomslagskraften blir hög här, men når jag en enda av er så är det värt massor. Sluta tro att snabba pengar och partydroger bygger liv och karriärer. Det är luftslott som förr eller senare raseras. För varken du som säljer skiten eller du som brukar den, mår särskilt bra. Ta ansvar för att du är en del av den destruktiva utvecklingen, sätt ner foten, bryt kedjan, hit men inte längre. Det finns hjälp att få.
Sammanfattningsvis, låter den här kollektiva ”civilkurage-uppmaningen” jobbig? Ställ dig då frågan hur du skulle reagera om du fick vetskap om - kanske alldeles försent därtill – att just ditt barn höll på med droger, och någon i din närhet visste om det. Jag vet hur jag skulle reagera, och jag hoppas och tror att vi delar samma svar på den frågan.
Jennie Blomstrand, förälder och Verksamhetsansvarig Parcer Behandlingsfamiljer i Hudiksvall. Kontakt: Jennie@parcer.se
Kriminalitet och droger - det här kan du göra idag!
Ta obehagliga samtal – Våga fråga ditt barn eller din anställda om deras vardag och erfarenheter av droger eller våld. Ignorans är inte längre ett alternativ.
Konfrontera - Om du misstänker att någon du känner använder droger konfrontera personen det berör på ett säkert och konstruktivt sätt
Rapportera – Om du ser någon som begår ett brott eller är med i ett kriminellt nätverk, kontakta polisen, stoppa inte huvudet i sanden.
Engagera dig – Många barn och unga saknar goda förebilder och moraliska kompasser. Fundera på hur du kan göra skillnad där.