Utbildningsdag för familjehem och personal

Förutom att erbjuda dygnet-runt-stöd till sina familjehem, satsar Parcer Behandlingsfamiljer kontinuerligt på utbildning i syfte att uppnå goda behandlingsinsatser. Nyligen anordnades en gemensamhetsutbildning för personal och familjehem, inom TMO - Traumamedveten omsorg. En första av sammanlagt två utbildningsdagar som syftar till att skapa insikt för reaktionsmönster som barn och unga, som varit utsatta för svåra trauman, kan uppvisa samt ge verktyg att bemöta dessa beteenden.

På plats i Västra Hamnens havsnära konferenslokaler var den välmeriterade Mårten Hammarlund, psykolog, psykoterapeut, specialist i klinisk barnpsykologi samt doktor i psykologi, från Ericastiftelsen och Stockholms universitet. En föreläsare som på ett professionellt och synnerligen engagerat sätt kunde gestalta forskningen bakom TMO och göra den såväl begriplig som intressant.

Trauman som avhandlades var allt från våld till sexuella övergrepp utförda av omsorgspersoner, såsom föräldrar eller andra närstående. Det vill säga personer som normalt sett borde utgöra barnets trygga borg. På frågan om det verkligen går att läka svåra, och ibland återkommande, trauman sa Mårten tydligt:

- JA, det är absolut möjligt. Självklart kräver det tid, tålamod, välvillighet och framför allt, en djup förståelse för barnets beteende. Därtill är stabilitet i familjehemsplaceringen A och O. Nya uppbrott är olyckliga och kan förstärka traumat.

- Det här är ju individer som vi som personal, men inte minst våra familjehem, möter dagligen. Mårten har gett oss ovärderliga insikter och bäddat för en bra grund inför höstens utbildningstillfälle, då det blir lite mer “hands-on-verktyg”, säger en nöjd Jennie Blomstrand, VD och verksamhetsansvarig på Parcer.

Initiativet att sammanstråla med utbildning på schemat var något som även uppskattades av tillresta familjehem.
- Fantastisk utbildning, ser verkligen fram emot nästa tillfälle, sa en deltagare.
- Så lyckad och lärorik dag. Dessutom kul att träffa andra familjehemskollegor och alla som arbetar här på Parcer.

Mårten Hammarlund i sin tur avslutade med att ge en eloge tillbaka till Parcer för initiativet att satsa på Traumamedveten omsorgsutbildning.

- Jättebra! Fler verksamheter borde ta efter.