Ingen föds kriminell

Peter Svensson - en avhoppares resa

På Parcermässan 11 oktober i Hudiksvall gästföreläser Peter Svensson före detta gängkriminell, idag verksamhetsansvarig på Initium, utifrån perspektivet att ingen föds kriminell.

Föreläsning 1: Pojken som sökte bekräftelse och fick det

Ta del av Peters personliga historia från att känna sig som "dummaste killen i klassen" till att få bekräftelse som skolans bråkstake. En emotionell resa där Peter pratar om substitut för bekräftelse, där en cykelstöld gav kicken att vara riktigt bra på något. Om hur cykelstölder blev drogaffärer, misshandel och gängkriminalitet. Men också om vändpunkten där Maria inom Kriminalvården sådde ett frö, ett frö som det tog tio år innan det slog rot.

”När jag blev bäst på att vara sämst, började jag känna mig som någon.” Peter Svensson

Föreläsning 2: Om vikten av bemötande och samverkan för hållbara avhopp

Peter berättar om sin nuvarande roll, där han bl.a. arbetar med att utbilda socialtjänst och kommuner i bemötande av kriminella. Om vikten att förstå det som sägs och det som inte sägs i rummet. Om attityder och rädslor. Om vikten av förbättrad kommunikation och minskad byråkrati myndigheter emellan som en förutsättning till en framgångsrik avhopparverksamhet

”Första mötet handlar alltid om att motivera individen så du får till ett andra möte. Därefter handlar det att skapa hållbara länkar till förändring." Peter Svensson

Peter om familjehemmens betydelse

Peter Svensson menar att, även om det initialt kan vara nödvändigt att placera barn och ungdomar i institutionella boenden som HVB-hem, visar forskningen att placering i familjehem har den bästa långsiktiga effekten. Placering i förstärkta familjehem med påkopplade vård och behandlingsinsatser, istället för institutionella lösningar, är långsiktigt en besparing från dag ett likväl för samhället som för de inblandade.

”Placering i Familjehem är en långsiktig investering. Det bör socialtjänsten ha i åtanke vid val av insats för individen.”