Polisen om gängkriminaliteten

Polis Andreas Bergström om gängkriminaliteten: En nyanserad nulägesbild samt vägen framåt

Andreas Bergström, lokalpolisområdeschef i Medelpad, gästar Parcermässan den 11 oktober i Hudiksvall. Med en nyanserad och personlig föreläsning delger han sin bild av kriminaliteten, med särskilt fokus på Västernorrland och Hälsingland. Är situationen uteslutande dyster, eller finns det ljusglimtar? Och vad säger statistiken om kriminaliteten och hur kan forskningen bidra till att stoppa våldsvågen?
-
Varje liv som går förlorat är en tragedi men vi gör även framsteg vilket är viktigt att komma ihåg i den dystra nyhetsrapporteringen, menar Andreas Bergström.

Publiken kommer bland annat få insyn i polisens framgångsrika arbete med att förhindra flera blodiga gänguppgörelser i Sundsvall.

Förhindra rekrytering av barn och unga

Rekryteringen bland barn och unga är en verklighet som inte kan ignoreras. På mässan lyfter Andreas den komplexa och mångfacetterade problematiken.

- Det är en kombination av flera faktorer såsom ekonomisk utsatthet, brist på goda förebilder samt en snedvriden uppfattning om vad som ger status och makt. Lockelsen om snabba pengar, ett tätt och lojalt socialt nätverk samt en bekräftelse som inte upplevs vara nåbar genom konventionella vägar, förklarar han.

Stabila familjeförhållanden och engagerat föräldraskap är generellt sett en viktig nyckel även om det absolut inte är någon garanti för att undvika att dras in i kriminalitet

Familjehemmens spelar roll

I avsaknad av trygga hemförhållanden eller när behovet uppstår för att bryta destruktiva och kriminella mönster, spelar familjehemmen en viktig roll, menar Andreas.

- Ett familjehem kan fylla det tomrum och ge det stöd och den struktur som eventuellt saknas i det biologiska hemmet, eller bli en trygg plattform att börja om på när det ändå gått snett och mönster behöver brytas.

Forskningsperspektivet och pengaflödet

För att komma tillrätta med den rotade problematiken handlar det om att förstå orsak och verkan, menar Andreas som även kommer lyfta forskningsperspektivet. Här refereras bland annat till antologin; ”Det svenska tillståndet” av Amir Rostami och Jerzy Sarnecki där 22 forskare ger sin syn och analys på kriminalitetens utveckling och orsaker i Sverige.

-  Forskningen skapar insikter, insikter ger förståelse och redskap för hur vi ska kunna adressera roten till att det faktiskt ser ut som det gör idag.

- Den gröna omställningen har, vad många inte vet, blivit en ny arena bland kriminella att tjäna pengar på svartarbetskraft, bidragsfuskfusk med okvalificerade byggnationer och undermålig service vid byggnationer av infrastruktur, industrier, vindkraftsparker med flera, berättar Andreas som kommer lyfta konkreta exempel.


Vikten av Parcermässan

En mässa av det här slaget som Parcer Behandlingsfamiljer arrangerar skapar en arena där olika yrkeskategorier och allmänhet får insikt samt möjlighet att diskutera vägen framåt.

– I slutändan handlar det om att återställa den snedvrida moralkompassen. Drivkraften att vilja studera och arbeta måste vara starkare än ett destruktivt liv med kriminalitet, avslutar polis Andreas Bergström som hoppas att så många som möjligt tar chansen att komma på Parcermässa i Aktivitetsfabriken den 11 oktober.